Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Λειτουργία Ολοήμερου Σχολείου

(Φ.50 / 208 / 97293 / Γ1 / 7 - 9 - 2007 / ΥΠΕΠΘ)

1. Εφημερεύοντες - Επιτήρηση μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα

Με πράξη του συλλόγου διδασκόντων ορίζονται οι ε­φημερεύοντες (συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που προσλαμβάνονται για τις ανάγκες του Ολοήμερου Προγράμματος) και καθορίζονται τα καθήκοντα και οι αρ­μοδιότητες τους. Αντίγραφο του πρακτικού αναρτάται στο γραφείο του Διευθυντή και στο γραφείο των εκπαιδευτικών.

Οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που συμπληρώνουν το ωράριο τους σε δύο σχολεία κάνουν εφημερία μόνο στο ένα, σ' αυτό που διδάσκουν τις περισσότερες ώρες. 

Καθήκοντα εφημερίας δεν ανατίθενται σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων που διδάσκουν σε τρία και περισσότερα σχολεία, όταν τουλάχιστον το ένα από αυτά λειτουργεί σε χωριστό κτίριο....


2. Κατανομή των τμημάτων του Ολοήμερου Προγράμματος

Για την κατανομή των ολοήμερων τμημάτων των Δημοτικών Σχολείων θα λαμβάνεται υπόψη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Φ.3/897/97652/Γ1/2006,ΦΕΚ. 1507/τ.Β΄), σύμφωνα με την οποία η οργανικότητα των Δημοτικών Σχολείων προσδιορίζεται από την αναλογία: 25 μαθητές προς ένα δάσκαλο. 

Επισημαίνεται ότι τα τμήματα του Ολοήμερου περιλαμβάνουν μέχρι 25 μαθητές. Για τη δημιουργία τμημάτων ακολουθείται η γενική κατεύθυνση ότι σε ένα Ολοήμερο με αριθμό μαθητών από 26 έως 50 η κατανομή γίνεται σε τμήμα μικρών τάξεων (Α, Β) και σε τμήμα μεγάλων τάξεων (Γ, Δ, Ε, ΣΤ), χωρίς βεβαίως να αποκλείεται και διαφορετική κατανομή των τάξεων στα δύο τμήματα, εφόσον αυτό επιβάλλεται από το μεγάλο αριθμό μαθητών συγκεκριμένων τάξεων.

Για τη στελέχωση του Ολοήμερου Προγράμματος, με τον αριθμό των δασκάλων που είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των ωρών της μελέτης- προετοιμασίας, σας θέτουμε υπόψη το παρακάτω πλαίσιο:

  • 1 - 50 μαθητές : 1 δάσκαλος
  • 51 - 100 μαθητές : 2 δάσκαλοι
  • 101 - 150 μαθητές : 3 δάσκαλοι
  • 151 - 200 μαθητές : 4 δάσκαλοι, κοκ.
Υποτμήματα δημιουργούνται μόνο για το διδακτικό αντικείμενο της Αγγλικής Γλώσσας σε περιπτώσεις κοινών τμημάτων μαθητών των τάξεων Α΄ κα Β΄ με μαθητές των τάξεων Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄.

3. Ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος - Αναστολή λειτουργίας Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου

α. Στα πολυθέσια σχολεία (από 6/θέσια και άνω) ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος είναι 15 μαθητές.

β. Στα 4/θέσια και 5/θέσια σχολεία ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος είναι 10 μαθητές.

γ. Στα ολιγοθέσια σχολεία (1/θέσια, 2/θέσια, 3/θέσια) ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος είναι 5 μαθητές.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις (τοπικές συνθήκες, ιδιαίτεροι λόγοι, απομακρυσμένα χωριά κλπ) με εισήγηση του οικείου Σχολικού Συμβούλου και του Διευθυντή Εκπαίδευσης ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών στα πολυθέσια και ολιγοθέσια σχολεία μπορεί να ορίζεται διαφορετικά.

Σε περιπτώσεις μη συμμετοχής του ελάχιστου αριθμού μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα ή σε άλλες περιπτώσεις που είναι αδύνατη η λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος, μπορεί να ανασταλεί η λειτουργία του για ένα έτος με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Π.Ε. και Δ.Ε, ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του οικείου Σχολικού Συμβούλου και του Διευθυντή Εκπαίδευσης. 

Οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης υποβάλλουν προς ενημέρωση στη Διεύθυνση Σπουδών Π.Ε μέχρι τις 12-10-2007 πίνακα Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων, τα οποία με απόφασή τους δεν θα λειτουργήσουν ως Ολοήμερα και στον οποίο θα φαίνεται ο λόγος αναστολής του Προγράμματος.

4. Συμπλήρωση υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου

Πριν από την ανάθεση του διδακτικού έργου στους δασκάλους (δηλαδή την κατανομή των τμημάτων και των τάξεων στους εκπαιδευτικούς, στα οποία περιλαμβάνονται και τα τμήματα του ολοήμερου) θα πρέπει να υπολογιστούν οι πραγματικές ανάγκες του ολοήμερου σε δασκάλους, ώστε να οριστεί πόσοι δάσκαλοι θα διδάσκουν αποκλειστικά στο ολοήμερο και πόσοι θα συμπληρώνουν σ' αυτό μέρος του υποχρεωτικού διδακτικού τους ωραρίου. Ο υπολογισμός αυτός είναι απαραίτητος και για τον υπολογισμό των υπεραριθμιών που πιθανόν να προκύπτουν σε κάποιο σχολείο, ώστε να καλυφθούν ευρύτερες ανάγκες των σχολείων του Γραφείου Εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων συνεργάζονται με το Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς των ολοήμερων τμημάτων, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους ή αναλαμβάνοντας (δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων) μέρος των δραστηριοτήτων τους. Επισημαίνεται ότι για την συμπλήρωση ωραρίου (δασκάλων και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων) στο Πρόγραμμα του Ολοήμερου, τηρείται σε κάθε περίπτωση η σχετική διάταξη του Νόμου, σύμφωνα με την οποία ο εκπαιδευτικός δεν υποχρεούται να παραμείνει στο σχολείο πέραν των 6 ωρών. 

5. Συγκρότηση κοινών τμημάτων των συστεγαζόμενων σχολείων

Τα συστεγαζόμενα σχολεία συγκροτούν ενιαία τμήματα ολοήμερου, ώστε να διευκολύνεται η κατά ομάδες τάξεων κατανομή των μαθητών σε ενιαία τμήματα.

6. Συνεργασία των δασκάλων του Πρωινού Προγράμματος με τους δασκάλους του Ολοήμερου Προγράμματος.

α. Για την επιτυχία του προγράμματος του Ολοήμερου Σχολείου οι δάσκαλοι του πρωινού - κανονικού προγράμματος συνεργάζονται στενά με τους δασκάλους του Ολοήμερου Προγράμματος, ανταλλάσσουν απόψεις και επανασχεδιάζουν τη διδασκαλία τους, όπου κριθεί απαραίτητο.

β. Οι δάσκαλοι των τμημάτων μιας τάξης συνεργάζονται στενά μεταξύ τους, ώστε να βρίσκονται κατά το δυνατόν στην ίδια διδακτική ενότητα και σχεδιάζουν από κοινού φύλλα εργασίας, με στόχο και την καλύτερη λειτουργία του προγράμματος του Ολοήμερου Σχολείου.

7. Συνεργασία των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων

Ο διευθυντής του σχολείου, με την πρόσληψη των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων και την ανάθεση διδασκαλίας στο σχολείο, διαθέτει στους εκπαιδευτικούς φάκελο (portfolio) με το αντίστοιχο αναλυτικό πρόγραμμα κάθε ειδικότητας και τις εγκυκλίους για το Ολοήμερο Σχολείο, ώστε αυτός να ενημερωθεί πλήρως.

Οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων του Πρωινού Προγράμματος συνεργάζονται στενά με τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων του Ολοήμερου Προγράμματος, ανταλλάσσουν απόψεις και κάνουν διορθωτικές παρεμβάσεις, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων του Ολοήμερου Προγράμματος:
  • — υποβάλλουν σε τρία (3) αντίγραφα ετήσιο, τριμηνιαίο και μηνιαίο προγραμματισμό των δραστηριοτήτων τους. Ένα αντίγραφο διαβιβάζεται στον οικείο Σχολικό Σύμβουλο, ένα παραμένει στο σχολείο και ένα το έχει για πιστή εφαρμογή ο εκπαιδευτικός.
  • — προσφέρουν τις υπηρεσίες τους καθ' όλη τη διάρκεια του ωραρίου τους για την καλή λειτουργία του σχολείου.
  • — συμμετέχουν στις κοινές συσκέψεις και συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων για θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος.
  • — ενημερώνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τους γονείς των μαθητών του Ολοήμερου Προγράμματος.

8. Σίτιση

Στο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο προβλέπεται χρόνος για το γεύμα των παιδιών που ετοιμάζουν οι γονείς από το σπίτι. Η ώρα του γεύματος δεν καλύπτει μόνο βιολογικές ανάγκες, αλλά έχει και παιδαγωγική αξία επειδή διευρύνει το πεδίο εμπειριών και γνώσεων των παιδιών, δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να κατακτήσουν δεξιότητες, να αναπτύξουν την αυτονομία τους και να επικοινωνήσουν.

Θεωρείται σημαντικό τα παιδιά να γευματίζουν, ήρεμα, αργά, χωρίς θόρυβο, συνωστισμό και βιασύνη, που είναι σοβαρές αιτίες κόπωσης.

Ο Υποδιευθυντής - Υπεύθυνος του Ολοήμερου Προγράμματος ή ο Υπεύθυνος του Ολοήμερου Προγράμματος κατά τη διάρκεια του γεύματος αξιοποιεί τις καθημερινές εμπειρίες και τα διαφορετικά βιώματα των μαθητών και τις μετατρέπει σε θετικές πηγές μάθησης. Για αυτό, πρωταρχικός μας στόχος είναι να συμμετέχουν τα παιδιά ενεργά στον προγραμματισμό και στην οργάνωση της διαδικασίας του γεύματος. 

Όπου δεν υπάρχει ειδικός χώρος σίτισης, το σχολείο χρησιμοποιεί ως χώρο σίτισης μία αίθουσα διδασκαλίας, η οποία δεν φιλοξενεί τις δραστηριότητες του Ολοήμερου Σχολείου. Σε κάθε περίπτωση πάντως λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα (π.χ. χρησιμοποίηση τραπεζομάντιλων μιας χρήσης, σχολαστική καθαριότητα προ και μετά του γεύματος), ώστε η αίθουσα αυτή να είναι έτοιμη προς χρήση αμέσως μετά το γεύμα.

Η ώρα του φαγητού - ξεκούρασης - χαλάρωσης εντάσσεται στην παιδαγωγική διαδικασία και θεωρείται ως διδακτική ώρα για τον Υποδιευθυντή - Υπεύθυνο του Ολοήμερου Προγράμματος ή τον Υπεύθυνο του Ολοήμερου Προγράμματος των 6/θεσίων και άνω Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων.

9. Υπεύθυνος Ολοήμερου Προγράμματος

Σε κάθε σχολείο υπεύθυνος είναι ο Υποδιευθυντής-Υπεύθυνος του Ολοήμερου Προγράμματος ή ο Υπεύθυνος του Ολοήμερου Προγράμματος, ο οποίος παραμένει μέχρι τη λήξη του υποχρεωτικού Ολοήμερου Προγράμματος , ανεξάρτητα αν διδάσκει ή όχι την τελευταία ώρα και φροντίζει για την ασφαλή αποχώρηση των μαθητών.

Σε περίπτωση λειτουργίας τμήματος ή τμημάτων στην Προαιρετική Ζώνη υπεύθυνος είναι ο αντίστοιχος εκπαιδευτικός που διδάσκει στο τμήμα.

10. Αντικατάσταση Διδακτικών Αντικειμένων

Αν δεν καταστεί δυνατό να καλυφθούν οι θέσεις των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων για τα αντικείμενα που έχουν ζητηθεί από τους γονείς, στις αντίστοιχες ώρες εντάσσονται άλλα Διδακτικά Αντικείμενα για τα οποία υπάρχει διαθέσιμος αριθμός εκπαιδευτικών. Σε περίπτωση που και αυτό δεν μπορεί να γίνει, επειδή δεν υπάρχουν αιτήσεις ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών, τις αντίστοιχες ώρες τις αναλαμβάνει ο δάσκαλος (με εξαίρεση τα αντικείμενα της Αγγλικής Γλώσσας και των Νέων Τεχνολογιών, για τα οποία ισχύει ειδική διαδικασία στελέχωσης) για να διδάξει αντικείμενα της αρμοδιότητάς του ή αντικείμενα ειδικοτήτων μετά από εισήγηση του Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας και έγκριση του Σχολικού Συμβούλου, εφαρμόζοντας τα αντίστοιχα προγράμματα σπουδών.

11. Περιπτώσεις αδυναμίας στελέχωσης των τμημάτων από εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.

α. Έλλειψη εκπαιδευτικών Αγγλικής
Στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό να καλυφθούν οι θέσεις των εκπαιδευτικών Αγγλικής, οι ώρες προστίθενται στις ώρες του δασκάλου, οπότε στις τάξεις Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ θα υπάρχει μεγαλύτερος χρόνος για την προετοιμασία και την ενισχυτική διδασκαλία στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά. 

β. Έλλειψη εκπαιδευτικών πληροφορικής
Στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατόν να καλυφθούν οι θέσεις των εκπαιδευτικών Πληροφορικής, οι δύο (2) ώρες της Πληροφορικής διατίθενται για άλλο διδακτικό αντικείμενο επιλογής, ενώ στις περιπτώσεις που ούτε αυτό καταστεί δυνατό, οι 2 ώρες προστίθενται στις ώρες του δασκάλου.
Πηγή: www.edu.klimaka.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλείστε να προσέχετε το λεξιλόγιό σας όταν αφήνετε το σχόλιό σας.